Wat kunnen hackers met medische gegevens?
15 mei 2017
“Permanente scholing om digitalisering bij te houden”
23 mei 2017

5 tips om ransomware te herkennen

Cybercriminelen worden steeds slimmer en dus is het soms knap lastig om ransomware te herkennen. Wie slachtoffer wordt van een aanval, verliest de toegang tot al zijn of haar bestanden en gegevens totdat een bedrag is betaald als losgeld. Met deze 5 tips kun je ransomware herkennen en voorkomen.

  1. Open geen onbekende bestanden of links

Vaak wordt ransomware verzonden via onschuldig uitziende bestanden of links. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, komen deze bestanden of links er steeds realistischer uit te zien. Het is dan ook belangrijk dat je nooit een bestand of link opent die je niet vertrouwt of waarvan de je afzender niet kent.

  1. Werk je computer altijd bij naar de laatste versie

Ransomware kan zich het beste verspreiden via gaten in de beveiliging van computers. Die ontstaan vaak als de software niet is bijgewerkt naar de meest recente versie. Zorg dus dat je software-updates zo snel mogelijk installeert. Dat maakt de kans een stuk kleiner dat jou een ransomware-aanval overkomt.

  1. Zorg voor een goede virusscanner

Een goede virusscanner kan mogelijke bedreigingen herkennen voordat het misgaat. Scan regelmatig je bestanden en zorg ook dat de virusscanner is bijgewerkt naar de meest recente versie.

  1. Maak altijd een back-up van je bestanden

Wie slachtoffer wordt van ransomware, is de toegang tot bestanden en gegevens kwijt. Door regelmatig een back-up te maken, kun je de schade van een aanval flink beperken. Je hebt immers op een alternatieve manier toegang tot je bestanden. Zo hoef je niet mee te werken aan de gijzeling door de cybercrimineel.

  1. Betaal nooit!

Als je onverhoopt toch slachtoffer bent geworden van ransomware, betaal dan nooit om je bestanden terug te krijgen. Het lijkt op het eerste oog best de moeite waard om voor een paar honderd euro alle bestanden terug te kopen, maar het is uiteindelijk maar de vraag of de blokkering daadwerkelijk wordt opgeheven als je eenmaal hebt betaald. Soms hebben mensen inderdaad bestanden teruggekregen, maar vaak genoeg werden slachtoffers na betaling doodleuk opnieuw gevraagd om een geldbedrag.

 

Al met al is het allerbelangrijkste: wees alert. Je kunt nooit genoeg wantrouwen hebben wanneer je  een onbekende mail of internetlink treft. Een sterk bewustzijn kan een hoop leed voorkomen. De online trainingen en de Security Awareness App van TVOsolutions kunnen jou hierbij helpen. Klik hier voor onze oplossingen.