‘Besteed zeker 10% van het ICT-budget aan cyberveiligheid’
15 mei 2017
Meeste datalekken eerste kwartaal 2017 gemeld door zorgsector
15 mei 2017

Ransomware treft ziekenhuizen door verouderde software

Bij de wereldwijde ransomware-aanvallen van afgelopen weekend behoren Britse ziekenhuizen tot de grootste slachtoffers. Door de aanvallen met het gijzelingsvirus WannaCry werden computers van tientallen ziekenhuizen gekraakt. De veiligheid van de patiëntgegevens is hiermee flink in gevaar.

Waarschijnlijk is verouderde software de reden dat de ziekenhuiscomputers zo eenvoudig te hacken waren. Nieuwszender Sky News onthulde vorig jaar al dat de Britse gezondheidszorg over 2015 geen cent had besteed aan cyberveiligheid. Daarnaast bleek dat negen van de tien ziekenhuizen nog werkten met software uit 2002 en deze niet of nauwelijks hebben geüpdatet. Verouderde software is een makkelijke prooi voor hackers.

Niet alleen Britse ziekenhuizen, maar bedrijven over de hele wereld werden slachtoffer van de ransomware-aanvallen. Onder meer Deutsche Bahn, Renault en het Nederlandse parkeerbedrijf Q-Park werden getroffen. Zondagmiddag waren 200.000 aanvallen gemeld in 150 landen. Europol waarschuwt dat er inmiddels ook al een nieuwe variant van WannaCry actief is en verwacht dat er maandag weer een nieuwe golf aanvallen zal plaatsvinden.