Ga nog deze week datalekken te lijf!
15 mei 2017
5 tips om ransomware te herkennen
15 mei 2017

Wat kunnen hackers met medische gegevens?

Steeds meer cybercriminelen hebben het gemunt op medische gegevens. Waarom is de zorgsector zo’n interessant doelwit?

Op de eerste plaats zijn zorginstellingen een makkelijk doelwit om geld te verdienen. Hoewel online veiligheid steeds meer op de radar van de zorgsector komt, zijn veel organisaties nog niet voldoende bezig met het beveiligen van hun digitale gegevens. Er wordt nog vaak gewerkt op verouderde systemen en updates worden niet altijd uitgevoerd. Hierdoor is het voor geoefende hackers eenvoudig om door te dringen in de verouderde computers en gegevens te kapen met behulp van bijvoorbeeld ransomware. Zorginstellingen worden zo gedwongen om geld te betalen, om geblokkeerde bestanden en gegevens terug te krijgen.

De gegevens kunnen daarnaast gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Denk aan het indienen van valse schadeclaims, het verkrijgen van medicatie of het doorverkopen van informatie aan bedrijven, die daarmee gericht kunnen adverteren. Hoe meer je over iemand weet, hoe waardevoller het is. Identiteitsdiefstal biedt een hoop mogelijkheden.

Het maakt duidelijk dat zorginstellingen veel meer aandacht moeten besteden aan het beschermen van privacygevoelige informatie. Niet alleen door systemen altijd bij te werken, back-ups te maken en goede virusscanners, maar bovenal door de bewustwording van het zorgpersoneel te vergroten. Niet voor niets ligt meestal een menselijke fout ten grondslag aan een datalek. TVOsolutions helpt om het veiligheidsbewustzijn binnen uw organisatie te vergroten, door ons voordelige cybersecuritypakket.